Az áram nélküli lefúvató asztalok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az iparban. A REVEN számos áram nélküli lefúvató asztalát a svájci óragyártásban használják. Kifejezetten a mikromechanikai munkálatokhoz az óragyártás során. Ehhez a REVEN értékesítési partnere, az URtec GmbH közösen fejlesztett ki egy lefúvató asztalt. Ezt a fejlesztést a Swatch Group kérésére végezték. Ezen kapcsolat alapján Urs Reutimann, az URtec GmbH svájci tulajdonosa, a REVEN-nel együtt egy új terméket fejlesztett ki.

Lefúvató asztal egy gyártásban (illusztráció © www.schmalz.com )

Az áram nélküli lefúvató asztalok a dél-német gépgyártásban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezzel kapcsolatban egy rövid interjút készítettünk Andreas Pfeifferrel, a REVEN ipari légtisztításáért felelős ügyfélszolgálati munkatársával.

Interjú a lefúvató asztalokról Andreas Pfeifferrel

Andreas, el tudnád röviden magyarázni az áram nélküli lefúvató asztalokat?

Az elszívórendszerek nagyszerűsége abban rejlik, hogy teljesen áram nélkül működnek. Az egyetlen, amire a lefúvató asztaloknak szükségük van, egy csatlakozás a sűrített levegő vezetékhez. Az elszívás egy alacsony nyomású tér segítségével történik, amelyet áramlási fúvókák hoznak létre. A levegőtisztítás az X-CYCLONE® leválasztónkon és opcionális aktívszén-szűrőkön keresztül történik. A folyadékokat egy gyűjtőtálcába gyűjtik össze.

A REVEN lefúvató asztalának belső képe

Mely területeken használják ezeket a lefúvató asztalokat a gyártás során?

Gyakorlatilag bárhol, ahol egyedi és kis alkatrészeket kell tisztítani, ellenőrizni és kontrollálni.

Vannak speciális felhasználási területek is?

Természetesen, ezért is egyre népszerűbbek a lefúvató asztalok! Van egy ügyfelünk az óragyártásból, aki nagyon speciális órákat készít, és aki az órák végső összeszerelésénél is használja az asztalainkat!

Mit csinálnak pontosan? Elárulhatnál valamit?

Nagyon speciális búvárórákat készítenek, amelyek háza teljesen egy speciális olajjal van töltve. Ez azért történik, hogy az órák jobban leolvashatóak legyenek víz alatt, és hogy az órák magasabb víznyomást bírjanak el. Az összeszerelés egy része a lefúvató asztalainkon történik. Ezzel szemben egy másik ügyfelem marógépeken nagy alkatrészeket gyárt. Számára egy nagyon nagy légszűrőasztalt kellett kifejlesztenünk, ahogyan az alábbi képen látható.

REVEN T lefúvató asztal, nagyméretű szerszámokhoz és alkatrészekhez (ábra © www.schmalz.com )

Szerinted mik a technikai csúcspontjai ezeknek az áram nélküli elszívórendszereknek?

Az egyik nagyszerű dolog az, hogy az asztalok teljesen áram nélkül működnek. Ez különösen nagy előny, ha gyúlékony folyadékok is szerepet játszanak. Az is, hogy a ház és minden beépített alkatrész rozsdamentes acélból készül, szintén egy kiemelkedő pont, és garancia arra, hogy az asztalok nagyon hosszú élettartamúak lesznek.

Hogyan működik?

Az lefúvató asztalt egyszerűen egy lábpedállal és egy sűrített levegős pisztollyal lehet működtetni. A lefúvató asztalunk egy kiegészítő mosási funkcióval is kapható, amely egyszerű, tiszta és áram nélküli tisztítást biztosít a munkadarabok és szerszámok számára. Forgácsok, olajok és folyadékok az X-CYCLONE® leválasztóban és egy gyűjtőtálcában gyűlnek össze, ahogyan azt korábban leírtuk.

Lefúvató asztal kiegészítő mosási funkcióval

Hol található további információ és technikai részletek?

Minden műszaki adat és további részletek megtalálhatók a 68. oldalon a katalógusunkban, amely letölthető itt: Katalógus.

A következő karbantartási és kezelési útmutatóban további információk találhatók az alkalmazásról és a felépítésről:

Áram nélküli lefúvató asztalok karbantartási és kezelési útmutató letöltése X-CYCLONE_Luftreinigertische_T-Serie_DE-EN

(Forrás: www.reven.de)