Ha a forgácsolószerszámok vizsgálatának és bemérésének teljeskörű és komplex mérési feladatairól van szó, a Zoller mindig a megfelelő megoldást kínálja. Az adott igényektől és a felszereltségtől függően az új „genius” átváltozik „titan”, „threadCheck”, „edgeControl” vagy „3dCheck” mérőgéppé. Ez a négy szakértő olyan további speciális feladatokat lát el, mint a mikrogeometriák és a menetek bemérése, a 3D-s digitalizálás vagy az élkitörések és kopások részletes elemzése.

zoller_01

„genius”, mint univerzális szerszámbemérő gép teljesíti az összes követelményt az egyes kritériumok gyors ellenőrzésétől a sztenderd és a legkisebb szerszámok több, mint 100 paraméter szerinti, teljesen automatikus és kezelőtől független beméréséig. Az új beeső fényű DualCam kamera nyolc LED szegmensével optimális világítást biztosít a 2D- és 3D-s geometriák kombinált méréséhez. Így minden mérésnél garantálható a nagymértékű abszolút és ismétlődő pontosság.

Precíziós szerszámok bemérése

A CNC vezérlésű multiszenzoros mérőrendszerrel, a rezgésmentes állvánnyal és egy automata szintszabályozóval felszerelve a titan nagymértékű mérési pontosságot garantál a precíziós szerszámok bemérése során, különösen a mikrogeometriáknál és a vágóél előkészítéseknél.

„A threadCheck ott indul be igazán, ahol a hagyományos méréstechnikai berendezések elérik a határaikat. A hat CNC-tengelynek és az orthoScan billenthető multiszenzoros optikatartónak köszönhetően nemcsak mindenféle forgácsolószerszám mérhető gyorsan és pontosan, hanem az olyan spirálemelkedéses szerszámokat is µm-pontossággal és torzulásmentesen lehet bemérni, mint a fogazó- és a menetszerszámok” – hangsúlyozta a Zoller Austria ügyvezető igazgatója, Wolfgang Huemer.

A CNC vezérlésű multiszenzoros mérőrendszerrel, a rezgésmentes állvánnyal és egy automata szintszabályozóval felszerelt „titan” nagy mérési pontosságot garantál a precíziós szerszámok bemérése során.

A CNC vezérlésű multiszenzoros mérőrendszerrel, a rezgésmentes állvánnyal és egy automata szintszabályozóval felszerelt „titan” nagy mérési pontosságot garantál a precíziós szerszámok bemérése során.

Háromdimenziós digitalizálás

3dCheck univerzális, kimagaslóan precíz és különösen kezelőbarát. Egyesíti egy nagy precizitású CNC-tengelyekkel ellátott optikai 3D-s szenzor és egy teljesen automata áteső fényű képfeldolgozó rendszer előnyeit. A 3dCheck alkalmazása különösen kifizetődő a reverse engineering, a minőségbiztosítás, a kutatás-fejlesztés és a szerszámfelügyelet területén – ez gyakorlatban az időtakarékos valós idejű képátvitel, az intuitív módon kezelhető szoftver és azon lehetőség miatt, hogy a 3D-s adatok standardizált formátumban az ügyfél CAD-rendszerébe exportálhatók és ott feldolgozhatók.

Az új beeső fényű DualCam kamera nyolc LED szegmensével optimális világítást biztosít a 2D- és 3D-s geometriák kombinált méréséhez

Az új beeső fényű DualCam kamera nyolc LED szegmensével optimális világítást
biztosít a 2D- és 3D-s geometriák kombinált méréséhez

Ha a vágóéleken lévő kitöréseket vagy kopásokat gyorsan és pontosan kell felismerni, akkor az edgeControl egy 3D-szenzorral veszi át ezt az igényteljes feladatot. Az érzékelő teljesen automatikusan áll rá a vágóélre, és 3D-ben digitalizálja azt – beleértve a tengelyek szimultán útvezérlését is. Ezután teljesen automatikusan megtörténik a háromdimenziós modell elemzése, ami igény esetén manuálisan befolyásolható.

A billenthető multiszenzoros optikatartó, az orthoScan segítségével a gép precízen és µm-pontossággal méri az értékeket az emelkedéses szerszámoknál is.

billenthető multiszenzoros optikatartó, az orthoScan segítségével
a gép precízen és µm-pontossággal méri az értékeket az emelkedéses szerszámoknál is.

Képfeldolgozás és pilot 4.0 kezelőszoftver

A Zoller „genius” sorozat valamennyi mérőgépe a pilot 4.0 kezelőszoftver segítségével teljesen automatikusan beméri a szerszámokat, meghatároz számos releváns paramétert és jegyzőkönyvezi azokat – függetlenül attól, milyen bonyolultan van felépítve a szerszám. Egyidejűen a magától értetődően kezelhető és modern kezelési koncepciókhoz kialakított pilot 4.0 megkönnyíti a mérési programok végrehajtását.

A köszörűkorong-management nemcsak a köszörűkorong-csomagokat méri be, hanem szisztematikusan és gazdaságosan kezeli is azokat.

köszörűkorong-management nemcsak a köszörűkorong-csomagokat méri be, hanem szisztematikusan és gazdaságosan kezeli is azokat.

A köszörűkorong kezelő rendszerrel nemcsak bemérhetők a köszörűkorong-csomagok, hanem szisztematikusan és gazdaságosan rendszerezhetők is. A terjedelmes köszörűkorong-könyvtárból egy gombnyomással kiválaszthatók a köszörűkorongok, és egyedileg, az adott követelményekhez konfigurálhatók. A raktárhely-management mindig szeme előtt tartja a korongokat a kezelő személy számára – közvetlenül a monitoron, virtuális 3D-s raktárhelyek formájában, beleértve minden rendelkezésre álló összetevő felügyeletét.

Folyamatoptimalizálás digitalizált mérési adatokkal

„A szerszámgyártóknak, köszörű- és élezőüzemeknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. A 100%-os ellenőrzés, a nyomon követhetőség és a folyamatbiztonság egyre inkább alapkövetelménnyé válnak” – mondja Huemer. „Mindehhez adottak azok a kezelőfelületek, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes folyamatok, új megtakarítási lehetőségek és a termelékenységnövelés elérését.” A köszörűprogrammal egyidejűleg generálódik egy adatállomány a mérőgép számára, ezen adathalmazból pedig egy teljesen automata mérési folyamat. Majd a mért adatok – az interfész típusától függően – át- illetve visszaküldésre kerülnek a külső programozó rendszerbe vagy a köszörűgép vezérlésébe, és a toleranciasávhoz igazítva magától korrigálja a köszörűprogramot.

„Ezzel az eljárással a programozási ráfordítás és a gépállás idők a minimumra csökkennek. A kezelőfüggetlen kialakításnak köszönhetően megelőzhetők a hibák, továbbá időt és költségeket takarítunk meg.” – fejti ki Wolfgang Huemer, majd végezetül hozzáteszi: „A köszörülési folyamatban részt vevő valamennyi rendszer hálózatba kapcsolásával optimálisan kihasználható a Zoller-mérőgépekben rejlő összes lehetőség és a teljes köszörülési folyamat általánosságban digitalizálttá válik.”

A folyamatban részt vevő valamennyi rendszer hálózatba kapcsolásával optimálisan kihasználható a Zoller-mérőgépekben rejlő összes lehetőség

A folyamatban részt vevő valamennyi rendszer hálózatba kapcsolásával optimálisan kihasználható
Zoller-mérőgépekben rejlő összes lehetőség

orange

zoller_07„A szerszámgyártóknak, köszörű- és élezőüzemeknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. A 100%-os ellenőrzés, a nyomon követhetőség és a folyamatbiztonság egyre inkább alapkövetelménnyé válnak. Mindehhez adottak azok a kezelőfelületek, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes folyamatok, új megtakarítási lehetőségek és a termelékenységnövelés elérését.”

Wolfgang Huemer, a Zoller Austria ügyvezető igazgatója