Biztonság és hatékonyság a REVEN olajköd-leválasztóin végzett tűzvédelmi vizsgálatok és robbanástesztek révén

A modern iparban a biztonság központi szerepet játszik. Különösen a szerszámgépek használatánál, amelyek könnyű olajat alkalmaznak hűtésre és kenésre, az olajköd-robbanások veszélye nem elhanyagolható. A REVEN, a légtisztító rendszerek vezető gyártója, szembesült ezzel a kihívással, és kiterjedt robbanásteszteket végzett olajköd-leválasztóin, hogy biztosítsa termékei biztonságát és megbízhatóságát.

X-CYCLONE leválasztók tűzvédelmi vizsgálaton és robbanásteszten

X-CYCLONE leválasztók tűzvédelmi vizsgálaton és robbanásteszten

Miért van szükség leválasztók robbanástesztjeire? Számos képzésen és kiállításon újra és újra feltették nekünk a kérdést, hogy miért végezzük el ezeket a robbanásteszteket, és mik a céljaink velük. A válasz a termékbiztonság iránti elkötelezettségünkben és a CE-megfelelőségi nyilatkozat betartásában rejlik. Olajköd-leválasztóink robbanásvédelem nélkül kerülnek forgalomba, ami azt jelenti, hogy nem szívhatók el olyan gőzök, gázok és ködök, amelyek robbanásveszélyes anyagokat képeznek vagy maguk robbanásveszélyesek.

A múltban rendszeresen kaptunk kérdéseket gyártásvezetőktől és gépkezelőktől, hogy berendezéseink biztonságosak-e az ő konkrét alkalmazási területeiken. A használt hűtő- és kenőanyagok biztonsági adatlapjai utalnak azokra a koncentrációkra, amelyeknél gyújtóképes közeg alakulhat ki. Mivel azonban nem mi vagyunk a szerszámgépek tervezői vagy a hűtő- és kenőanyagok gyártói, az illetékes szállítókhoz és gépgyártókhoz irányítjuk az érdeklődőket.

Szerszámgép- és hűtő-, kenőanyag-gyártók nem adnak kielégítő válaszokat! Sajnos ezek gyakran nem tudtak kielégítő válaszokat adni, így a felhasználók ismét hozzánk fordultak, és robbanásvédelemmel ellátott olajköd-leválasztókat kértek. Ez az opció azonban nem csak drága, hanem gyakorlatilag nehezen megvalósítható. A robbanásvédelemhez tanúsított alkatrészek rendkívül drágák, és speciális alkalmazásokra, például fúrótornyokon történő használatra fejlesztették ki.

Az X-CYCLONE leválasztók meglepően pozitív eredményekkel teljesítették a tűzvédelmi vizsgálatokat és robbanásteszteket! Annak érdekében, hogy mégis megbízható választ adhassunk, a gépgyártókkal közösen robbanásteszteket végeztünk. Ezek a tesztek azt hivatottak megmutatni, hogy a legrosszabb esetben, egy robbanás során, a mi olajköd-leválasztóink veszélyt jelentenek-e. Az eredmények meglepően pozitívak voltak:

az X-CYCLONE elem nemcsak a lángokat, hanem a robbanási frontot és a nyomáshullámot is megállította. Egyetlen alkatrész sem repült el, és a környezeti hőmérséklet kritikus szint alatt maradt.

Olajköd-leválasztó hőmérsékletvizsgálat közben a robbanásteszten

Olajköd-leválasztó hőmérsékletvizsgálat közben a robbanásteszten

Ezeknek a teszteknek köszönhetően most már biztosíthatjuk, hogy olajköd-leválasztóink egy robbanás esetén sem jelentenek további veszélyt. Segítünk ügyfeleinknek azzal, hogy igazoljuk, komponenseink biztonságosak, míg más kérdéseket továbbra is a gépgyártókkal és a hűtő- és kenőanyagok szállítóival kell tisztázni.

Folyamatos vizsgálataink és fejlesztéseink révén a legmagasabb szintű biztonságra és hatékonyságra törekszünk termékeinknél. Ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy a REVEN olajköd-leválasztók nemcsak teljesítményükben kiválóak, hanem biztonságosak is a használat során. Tekintse meg vizsgálati filmünket, amely bemutatja a robbanástesztek lenyűgöző eredményeit.

Videó a leválasztók tűzvédelmi vizsgálatáról és robbanástesztjéről

YouTube videó a leválasztók tűzvédelmi vizsgálatáról és robbanástesztjéről

Zárszó

A REVEN átfogó tesztek és innovatív megoldások révén mércét állít fel a termékbiztonság terén. Olajköd-leválasztóink bizonyítják, hogy a biztonság és a hatékonyság kéz a kézben járhat. Bízzon a REVEN minőségében és biztonságában – Németországban készül 1905 óta.

(Forrás: https://www.reven.de/2024/06/13/abscheider-flammschutzpruefung-und-explosionstest/)