ZOLLER TMS Toolmanagement Solutions szerszámkezelési megoldások ezekre a követelményekre összpontosítanak a megmunkálás magas termelékenysége érdekében, és átfogó megoldásokat nyújtanak – szekrényrendszereket szoftverrel, valamint más gyártók tároló és emelő rendszereivel kombinálva.

ZOLLER Intelligens Szerszámszekrények

ZOLLER Intelligens Szerszámszekrények

Legyenek bármilyen sokfélék is a megmunkáláshoz használt alkatrészek – a váltólapkáktól a forgácsoló szerszámokon át a komplett szerszámokig – a tároló rendszereket ugyanolyan sokszínűre kell megtervezni – az egyszerű fiókos szekrényektől kezdve a hálózatosított tároló rendszereken át a magasraktárakig. Ezek a tároló rendszerek azonban gyakran különböző szolgáltatóktól származnak. Így az elméletileg következetes szerszáminformációk a másik tároló rendszer fiókjánál már össze is kavarodnak – megnyitva az utat ahhoz, hogy a raktárunk egy átláthatatlan „fekete dobozzá” váljon és ugyanazt a szerszámtípust több helyen is tároljuk.

A „fekete doboz” raktárrendszer és a párhuzamos szerszámtárolás költséges műfaj: nem csak a befektetésekre felhasználható tőkét köti le, hanem többlethelyet is igényel – amit jobb lenne a gyártásban felhasználni.

A ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye

A ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye

Intelligens Szekrények – optimalizált tároló rendszerek az egyes alkatrészekhez és komplett szerszámokhoz

A Stuttgart melletti Pleidelsheim városban található, beállító- és mérőgépeket gyártó ZOLLER nem csak megvizsgálta a kérdéskört, hanem tároló rendszereket és koncepciókat dolgozott ki a megoldáshoz. Ezekben az intelligens szekrényekben nemcsak minden alkatrésznek megvan a maga egyedi tárolási helye, de a szoftveres támogatás grafikusan meg is jeleníti azt, a tároló helyek megtalálását pedig a szekrények világító LED-jei is segítik. További lekérdező eszközöket is tartalmaznak, a költségkorlátozás például a költségvetés tervezését és felügyeletét támogatja, az összeszerelési asszisztens pedig rajzokkal és alkatrészlistákkal segíti a komplett szerszámok összeállítását. Ami pedig az adatkapcsolatot illeti, a ZOLLER előrébb jár, mint más szolgáltatók: az egyedileg konfigurált interfészeknek köszönhetően akár más gyártók tároló rendszerei is integrálhatók, a megfelelő tárolási helyek pedig a ZOLLER-TMS szoftverrel követhetők nyomon.

1 szekrény – 1 000 lehetőség: a ZOLLER »toolOrganizer«

Első pillantásra a ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye egyszerű fiókos szekrénynek tűnhet. Második pillantásra azonban szinte bármilyen konfigurációs lehetőséget lehetővé tesz a szerkezet, mindenekelőtt az egyes fiókok és tároló rekeszek felosztásának és felügyeletének szempontjából.

A »toolOrganizer« 600, 900 és 1 200 mm magasságban kapható. Az igazi változékonyság azonban a fiókokban rejlik: magasságukban, osztásukban és felügyeletükben. A »toolOrganizer« fiókmagasságai világosan meghatározott lépcsőkben választhatók meg 50 és 300 mm között. Az egyetlen kritérium az, hogy a fiókok megfeleljenek az adott magasság által szabott kombinációnak.

A ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye 600, 900 és 1 200 mm magasságban áll rendelkezésre

A ZOLLER »toolOrganizer« szerszámszekrénye 600, 900 és 1 200 mm magasságban áll rendelkezésre

Minden fiók külön is felszerelhető válaszfalakkal, amik négytől negyvennyolcig osztják pontosan meghatározott rekeszméretekre a fiókot, így a legkülönfélébb szerszámok és alkatrészek is biztonságosan és megfelelően tárolhatók.

A szekrény külső számítógép, ZOLLER beállító- és mérőgép, illetve külön kezelőegység által is vezérelhető.

Fiókzár – mechanikus, elektronikus vagy mindkettő

A ZOLLER egyik különlegessége a fiókzár típusa és vezérlése. A mechanikusan záródó szekrények központi zárral rendelkeznek. Ha ez nyitva van, a fiókok kinyithatók, átnézhetők, és bárki kivehet bármit a fiókból. Az alkatrészek, szerszámok vagy tartozékok kivételének felügyelete érdekében a fiókok elektronikusan zárhatók, vagy akár egyedi rekeszzárral is felszerelhetők. Elektronikus zárolással a fiókokat csak akkor lehet kinyitni, ha a foglalási rendszer feloldotta azokat.

A »toolOrganizer« szekrényen minden szerszám tároló helye a szoftverben tárolódik, és könnyen vizualizálható. Ez megkönnyíti a szerszám megtalálását.

A »toolOrganizer« szekrényen minden szerszám tároló helye a szoftverben tárolódik, és könnyen vizualizálható. Ez megkönnyíti a szerszám megtalálását.

A tárolóterület vizualizálása

A szoftver még a kért elem megtalálásában is segít. A monitoron a gyártóterületen lévő megfelelő szekrényt, a megfelelő fiókot és a megfelelő rekeszt színnel emelik ki. A megfelelő fiók aktiválódik, és további azonosításként egy LED is világít a fiókban. A fiók most már kinyitható. Ha a kért szerszám egy külön rekeszzárral rendelkező rekeszben van, akkor ez a rekesz egy meghatározott ideig nyitva van, és világító LED is jelzi. Ha az elemet eltávolítjuk és a rekeszt bezárjuk, akkor az automatikusan újra lezár, és már nem nyitható ki. Így mindig nyomon követhető, hogy ki mit igényelt és vett ki. A készletek biztonságban vannak, az illetéktelen kivétel pedig lehetetlenné vált.

Elektronikusan zárt fiók vagy egyedi rekeszzár – a felhasználónak gyakran mérlegelnie kell, hogy melyik változat hasznos a számára. Nagyon drága szerszámok esetében minden bizonnyal az egyedi rekeszzár a választás, a szerszámok vagy tartozékok pedig nyitott rekeszekben is tárolhatók. Ez is bizonyítja a ZOLLER szekrénymegoldásainak rugalmasságát: az egyes fiókok az igényektől függően opcionálisan elektronikus zárral és egyedi rekeszzárral is felszerelhetők.

ZOLLER »keeper« szerszámszekrény szerszámtartók és komplett szerszámok számára

ZOLLER »keeper« szerszámszekrény szerszámtartók és komplett szerszámok számára

Bizományi raktár a különféle szerszám beszállítók számára

A szekrények szabad felépítése, a rendszer nyitott hozzáférhetősége, az érthető követelmények és naplózások, valamint az átfogó hálózati kapcsolat révén a »toolOrganizer« ideális arra is, hogy bizományi raktárként hasznosítsuk.

Egy bizományi raktár esetében a szerszámgyártó a termékeit közvetlenül a felhasználónál, vagyis a gyártó cégnél tárolja. A szerszámokért csak abban az esetben számláz, ha azt kivették a szekrényből, vagyis szükség volt azokra. Egy bizományi raktárral a gyártó cég biztos lehet abban, hogy a szükséges szerszámok mindig kéznél vannak, ráadásul költségmentesen.

A szekrények szoftveres kapcsolatának köszönhetően az aktuális készletszint bármikor lehívható, és a szerszámgyártó szükség szerint ellenőrizheti a szerszámok újratöltési igényét. Ezenkívül a minimális készletmennyiség is meghatározható és tárolható. Ha a készletszint átlépi a meghatározott limitet, a beszállító automatikusan üzenetet kap a készlet pótlásához. Így a gyártáshoz mindig elegendő szerszám áll rendelkezésre.

A tároló helyek ábrázolása a szoftverben

A tároló helyek ábrázolása a szoftverben

A szekrény képes több gyártótól származó szerszámok tárolására: minden gyártóhoz meghatározott fiókokat rendel, amelyek bizományi raktárként szolgálhatnak. Ebben az esetben a gyártó természetesen csak a számára kijelölt fiókok készletét láthatja. A különféle gyártóktól származó szerszámok azonban egyetlen szekrényben állnak a felhasználó rendelkezésére.

A kivételhez kapcsolódó átláthatóság nemcsak annak megértését teszi lehetővé, hogy melyik alkalmazott melyik szerszámot melyik megrendeléshez és mikor vette ki, hanem megkönnyíti az egyedi gyártási megrendelések későbbi költségszámítását is.

Minden alkatrész a megfelelő szekrényben

A ZOLLER a »toolOrganizer« szekrényhez hasonló átlátható rendszert kínál olyan nagyobb alkatrészek számára is, mint a szerszámtartók vagy komplett szerszámok (a »keeper« szerszámszekrénnyel), a váltólapkákhoz hasonló kisebb szerszámok (a »twister« szerszámkiadó automatával), illetve a kiegészítők (a »locker« értékmegőrző automatával). A megfelelő tároló helyeket az Intelligens Szekrények esetében is a rendszer tárolja, grafikusan vizualizálja és a kivételt közvetlenül naplózza, így a szerszám holléte bármikor nyomon követhető.

ZOLLER_Smart_Cabinets_virtual_twister (1)_rgb