A 2018-as AMB szakkiállításon debütált új CHIRON és STAMA megmunkálóközpontok erősen nyitottak a piaci versenyben. 2019-ben újabb gépváltozatok bevezetése várható.

A testreszabás, a digitalizálás és az elektromobilitás komoly kihívásokat támaszt a fémmegmunkálás irányába – az autóipari tömegtermelésben éppúgy, mint az egyedi és kisszériás gyártásban, például a szerszámgyártásban. A jelenlegi és jövőbeni vevői igények kielégítéséhez a CHIRON Group új CHIRON és STAMA gépsorozatot fejlesztett ki a nagy pontosságú, dinamikus forgácsoláshoz.

„A CHIRON öttengelyes FZ 16 S és DZ 16 W megmunkálóközpontjait az iparág növekvő igényszintjének és a megmunkálandó munkadarabok növekvő összetettségének figyelembe vételével tervezték meg” – jelentette ki dr. Claus Eppler, a CHIRON kutatási és fejlesztési vezetője. „A STAMA MT 733 two tökéletes választás a nagy pontosságú alkatrészek kombinált maró-esztergáló műveleteihez”- tette hozzá dr. Guido Spachtholz, a STAMA ügyvezető igazgatója.

CHIRON FZ/DZ 16 – termelékeny gyártás a legnagyobb pontosság mellett

Az FZ/DZ 16 fejlesztése során a CHIRON az ügyfelek valós igényeire összpontosított – mindenekelőtt a pontosságra, a dinamikára és a magas felületminőségre. A portál elrendezés alapvetően újszerű a CHIRON életében, de a konstrukció növeli a gép merevségét, ami pontosabb megmunkálást eredményez. A moduláris koncepció pontos konfigurálást tesz lehetővé: a gép elérhető 5-tengelyes forgó-billenő asztallal vagy palettaváltós kivitelben, egy vagy két orsóval és egyedi automatizálási megoldásokkal. Az alapfelszereltség már tartalmazza az új TouchLine rendszert 24″-os képernyővel a gép állapotának közvetlenül a vezérlőpulton történő ellenőrzéséhez. Az új gépek ezenkívül a még nagyobb termelékenység érdekében a SmartLine-program szoftvermoduljaival (ConditionLine, DataLine és ProtectLine) is felszerelhetők (2019 őszétől).

Sikeres piaci bevezetés az AMB 2018 szakkiállításon: a dinamika és a merevség szempontjából egyaránt kiemelkedő FZ/DZ 16 magas termelékenységet biztosít

Az FZ/DZ 16 előnyei: a rendkívül kompakt gépszerkezet akár 162 szerszámmal szerelhető fel– így magas termelékenység, rugalmasság és optimalizált beállítási idő áll rendelkezésre maximális helykihasználással. A CHIRON újdonságai éppúgy tudják a 700 mm átmérőjű és akár 360 kilogramm súlyú munkadarabok megmunkálását, mint a komplex geometriák készítését akár öt egyidejűleg (szimultán) meghajtott tengellyel.

A precíz 5-tengelyes megmunkálást igénylő ügyfelek számára ajánlott az FZ 16 S megmunkálógép, amely a dinamika és a merevség egyidejű optimalizálásával biztosítja a magas termelékenységet. Nagy sorozatú gyártásnál pedig a DZ 16 W gép képes komplex alkatrészek korábban nem látott pontossággal történő legyártására. 2019-ben a CHIRON további gépváltozatokat mutat be: egy palettacserélővel felszerelt öttengelyes FZ 16 S gépet és egy rendkívül hatékony öttengelyes kétorsós DZ 16 W modellt.

STAMA MT 733 – maró-esztergaközpontok a komplett megmunkáláshoz

A kiterjedt megmunkálási műveleteket igénylő komplex alkatrészek új megoldásokat igényelnek – amint az egy átfogó trend- és technológiai felmérésből is napvilágra került. További követelményeket támasztanak a nehezen kezelhető, nagy teljesítményű anyagok, a nagyobb teljesítménysűrűség és a rugalmasan konfigurálható gépek. Az iparág a legnagyobb mértékben a nagy teljesítményű esztergálási folyamatok integrálására összpontosít. Ebben a piaci környezetben mutatkozott be az új MT 733 platform négy gépváltozata. A polimer ásványbeton öntvényből készült gépágy hőszimmetrikus szerkezete javított a termikus, statikus és dinamikus stabilitáson. A 4. tengelyben használt A Wittenstein gyártmányú Galaxie® hajtómű holtjáték nélküli működést, optimális szinkronizálást, magas túlterhelésállóságot és nagy ismétlési pontosságot eredményez. Mindez a lehető legjobb kiindulópont az „első darab = jó darab“ stratégia folyamatbiztos megvalósításához, ahol a sorozatgyártás során már az elsőre legyártott alkatrészek is méretpontosak.

Az AMB 2018 szakkiállításon mutatta be a STAMA a komplett megmunkálásra kifejlesztett új MT 733 gépet, amely komplex geometriájú alkatrészek esetében is megmunkálási műveletek széles skálájának elvégzését teszi lehetővé

Az MT 733 gépek a szimultán 5-tengelyes megmunkálás során is kitűnnek nagy dinamikájukkal. A nagy teljesítményű esztergálási és nehéz marási műveletek során a munkadarab mind a hat oldala egyetlen berendezésben megmunkálható. Az MT 733 mind a négy gépváltozata automatizált, és lehetőséget kínál úgy rúdadagolásból mint tokmányalkatrészből a készre munkálásra. A SmartLine program DataLine és ConditionLine szoftvermoduljaival együttesen ez sokoldalú és rugalmas gyártórendszert jelent egy, vagy akár egymillió munkadarabból álló sorozat esetén is. Ez a gyakorlatban is bebizonyosodott: egy MT 733 two gép már kilenc hónapja gyárt két alkatrészeket a Deutscher Zukunftspreis 2018 díjra jelölt Wittenstein cégnél. Az átfutási idő, a beállításra fordított munka, valamint a készletadatok és a folyamatbiztonság paraméterei is jelentősen javultak. A munkadarabokat már nem szükséges több gépben megmunkálni, ami a pontosság növekedése mellett a gyártási időt is 40 százalékkal csökkentette.

Az MT 733 one (egy munkatér egy maró- és egy esztergaorsóval), az MT 733 one plus (egy további ellenorsó a 6 oldali megmunkáláshoz) és az MT 733 two plus (rúd- és tokmányalkatrészek megmunkálása két munkatérben egy-egy maró- és esztergaorsóval) gépváltozatokon a STAMA jelenleg az utolsó simításokat végzi. 2019 végére a teljes program elérhető lesz.

chiron.de