Az AM Cube 3D fémnyomtató: A rendszer egyik legfőbb előnye a felhordófejek automatikus cseréje

3D fémnyomtatás folyamatfelügyelettel

“Az intelligens ipari termelés következő generációja” mottónak megfelelően, a 2021-es Formnext kiállításon a CHIRON csoport additív gyártás részlege első ízben fogja élőben bemutatni az AM Cube-ot. Az innovatív, szabadalmaztatott lézeres felhordóhegesztés technológiát alkalmazó 3D fémnyomtató a vállalat online nyílt napján már nagy sikert aratott, a berendezés pedig azóta ipari alkalmazásokban is bizonyította rátermettségét. Az eseményen az érdeklődők most két új funkciót is megismerhetnek: a folyamatadatok átfogó dokumentálását kínáló DataLine AM-et, valamint a hegesztési folyamat valós idejű rögzítését lehetővé tevő VisioLine AM-et.

Az AM Cube 3D fémnyomtató: A rendszer egyik legfőbb előnye a felhordófejek automatikus cseréje

Az AM Cube 3D fémnyomtató: A rendszer egyik legfőbb előnye a felhordófejek automatikus cseréje

Még több lehetőség az additív gyártásban

Az AM Cube segítségével végzett lézeres felhordóhegesztés számos különböző folyamathoz és iparághoz alkalmas, többek között a gépgyártáshoz, a szerszámgyártáshoz, az energetikai-, valamint repülőiparhoz. Az additív gyártásnak ma már rendkívül sok alkalmazási területe létezik, az alkatrészek bevonatolásától kezdve, a javítások elvégzésén át, a félkész termékek kész alakhoz közeli gyártásáig. Az AM Cube azonban még ennél is több lehetőséget biztosít a felhasználóknak. A CHIRON csoportnak ugyanis sikerült két eljárást – a huzalos és por alapú felhordóhegesztést – egyetlen átfogó rendszerben ötvöznie. Az AM Cube igazi előnye és egyedülálló tulajdonsága, hogy a folyamat során a felhordófej teljesen automatikusan cserélődik, a rendszer pedig akár három felhordófejjel is ellátható.

A három felhordófejnek köszönhetően az AM Cube huzalos és por-alapú eljárást is alkalmaz, a gyártás különböző fázisaiban.

A három felhordófejnek köszönhetően az AM Cube huzalos és por-alapú eljárást is alkalmaz, a gyártás különböző fázisaiban

A 3D fémnyomtató egy jövőbiztos, kombinált megoldást kínál az additív gyártáshoz, és a hagyományos megmunkálóközpontokhoz hasonlóan derékszögű koordináta-rendszer használatával lett kialakítva. A lézeres felhordóhegesztési technológia kiváltképpen a nagy méretű, hosszú beszerzési időt igénylő és magas alapanyag árakkal rendelkező, illetve kis sorozatos alkatrészek gyártására ideális. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a berendezés könnyedén tud váltani négytengelyesről öttengelyes gyártásra, így a nagy rendelési mennyiségek is teljesíthetők, kiváló felületi minőség mellett. Az átfogó biztonsági- és védőberendezések ráadásul a felügyelet nélküli működést is lehetővé teszik.

Folyamatfelügyelet a DataLine AM és a VisioLine AM segítségével

A lézeres felhordóhegesztés folyamatának célzott elemzése és optimalizálása érdekében két új digitális rendszer áll rendelkezésre az AM Cube-hoz. A DataLine AM-mel a releváns adatok folyamatosan, valós időben megjeleníthetők, rögzíthetők és dokumentálhatók, ami lehetővé teszi a termék- és folyamatminőség megbízható kiértékelését. A VisioLine AM pedig a kamerarendszer (pl. az olvadékmedence kamerája, a hőkamera, a munkadarab kamera, a munkaterület kamera) által rögzített videó fájlokat jeleníti meg és menti el, biztosítva ezzel a folyamat szisztematikus nyomon követését.

Az új digitális VisioLine AM egy több kamerás rendszert használ a gyártófolyamat rögzítésére és dokumentálására, biztosítva ezáltal a szisztematikus folyamatellenőrzést

Az új digitális VisioLine AM egy több kamerás rendszert használ a gyártófolyamat rögzítésére és dokumentálására, biztosítva ezáltal a szisztematikus folyamatellenőrzést

A Formnext-en a vállalatcsoport egy izgalmas esettanulmányon keresztül fogja demonstrálni az additív gyártás és a hagyományos megmunkálás közti tökéletes kölcsönhatást. Emellett egy másik innovatív projekt, az AM Coating is bemutatásra kerül. Ez egy olyan rendszer, amelyet a féktárcsák és egyéb forgásszimmetrikus alkatrészek különösen kemény bevonattal történő ellátására fejlesztettek ki.

A CHIRON csoport megoldásai a 12.0 csarnok A41-es standján lesznek megtekinthetők.