Retrofit: egy kiváló alternatíva

A régi gépek újjávarázsolásával jelentős költség takarítható meg
.

A németországi székhelyű CMS GmbH a kiváló minőségű CHIRON, STAMA és SCHERER szerszámgépek felújítására és korszerűsítésére specializálódott. A cégcsoport tagjaként a CMS minden műszaki információhoz hozzáfér, amihez a gépgyártó is – aminek eredményeképpen az átvizsgált és korszerűsített gép teljes mértékben megfelel egy új gép technikai paramétereinek, egészen a teljes körű felhasználói dokumentációig. A vezérléstechnika igény szerint végzett korszerűsítése után a CMS által modernizált gépek még a gyári csomagolásban érkezett szerszámgépeknél is hatékonyabbak – köszönhetően a jelenlegi CNC CPU-k magasabb feldolgozási teljesítményének.

Mi a retrofit?

Megfelelni a jelen kihívásainak!

A retrofit célja, hogy egy elavult vagy hibás szerszámgépet az új alkatrészekkel a kor elvárásainak megfelelő technikai állapotba hozzuk. Az angol „retrofit” szó egyértelműbbé teszi a német „utólagos felszerelés” vagy „átalakítás” kifejezéseket. Egy öregedő gép készül az új kihívásokra.

A gépiparban számos oka lehet a retrofitnek. Például, ha a kívánt pontosság vagy megmunkálási sebesség már nem érhető el, vagy ha megváltozott technikai feltételek mellett kell új termékeket gyártani. A régi gépek integrációja a modern ipar 4.0-ás gyártásába csak komplett felújítással lehetséges.

Egy gépfelújítás javítja a termelékenységet

A retrofit segít a szerszámgép termelékenységét javítani, valamint a gépet új feladatokra és követelményekre felkészíteni. Érdemes, mert sok alkatrész még sok év használat után is jó állapotban van. Éppen a gépállvány lehet nagyon értékes, ha a maximális tűréshatárokat célozzuk meg. Emellett a használt gép korszerűsítése fenntartható, mert értékes erőforrásokat takarít meg.

Sok minden lehetséges egy gépkorszerűsítés során: kopó alkatrészek cseréjétől kezdve a teljes felújításig, ami az Ön használt gépét és a teljesítményképességet egy újszerű szerszámgép állapotára hozza fel. Gyakran kérik a vezérlés, meghajtás vagy automatizálási elemek utólagos testreszabását, ami a termelékenységet tovább növeli.

Miért Retrofit?

A CHIRON Group a CMS keretében világszerte exkluzív felújítási szolgáltatást biztosít a csoport gépgyártóinak. A CHIRON-t a dinamizmus és a termelékenység, a STAMA-t a robusztus marógépek és a nehéz megmunkálás, a SCHERER-t többfunkciós függőleges eszterga megmunkáló központok jellemzik.

A három vállalat a magas színvonalú gépgyártás mellett kötelezte el magát. Szerszámgépeiket a legmagasabb termelékenység, szilárd konstrukció, valamint a lehető legnagyobb megbízhatóság és pontosság jellemzi. Ezek fontos előfeltételei egy már meglévő gép felújításának.

 • A termelékenység növekedése alacsony áron: a felújítás mintegy 30-60%-kal olcsóbb, mint egy hasonló, új gép megvétele.
 • Rövid szállítási határidők: új gép vásárlása esetén 4-8 hónap várakozás helyett a felújítás csak 6-12 hétig tart, attól függően, mennyi ráfordítást igényel.
 • További költségek megtakarítása: Egy felújított szerszámgéppel a munkatársak további oktatás nélkül tudnak dolgozni, a meglévő szerszámok, beállítások és programok továbbra is használhatóak és felesleges egy új gépalapzat.
 • A CMS ismeri a legjobban a CHIRON, STAMA és SCHERER gépeinek sajátosságait és technikai finomságát.
 • Sok éves tapasztalatunknak köszönhetően, a CMS-nél pontosan meg tudják becsülni, hogy felújításkor mit lehet és mit érdemes megcsinálni.
 • Minden gépet pontosan az ügyfél igényei szerint vizsgálnak meg és korszerűsítenek.
 • Egy komplett felújítás egy újszerű szerszámgép pontosságát éri el.
 • A gyártók eredeti alkatrészeit használják és közvetlen hozzáférésük van a gyártási sorozatok minden műszaki rajzához és dokumentációjához.
 • Minden felújított gép egy teljes és naprakész dokumentációt kap, emellett minden változtatás az adott gyártó adatbázisában tárolásra kerül és a jövőbeni szolgáltatásigényekhez rendelkezésre áll.
 • Ügyfeleinknek széleskörű szolgáltatást kínálunk.
 • Velünk lehetségesek a kulcsrakész projektek.
 • Amennyiben a gépben található technológia már alapvetően elavultnak számít, nem éri meg a felújítás.
 • Viszonyítási alapként egy új gép árának 50%-a szolgálhat.
 • Ügyeljünk a gép rendszeres karbantartására, ez jelentősen meghosszabbítja az élettartamot.
 • Megmunkálás közben ne feszegessük a gép teljesítményének határait.
 • Vizsgáljuk meg, hogy kiegészítő rendszerek, például automatizálási megoldások beépítésével vajon termelékenyebbé válik-e a gép.
 • Tájékozódjunk a retrofit várható költségéről. A gépgyártók mellett független szolgáltató cégek is vállalnak felújítást.